День української вишиванки


21 травня — День вишиванки


Цього року свято присвячується українській родині й родоводу. «Пандемія дала можливість зупинитися та осмислити, що насправді важливо — турбота про старше покоління та виховання освіченого, гуманного наступного», — вважають організатори свята, громадська організація «Всесвітній день вишиванки».

В Україні День вишиванки святкують у третій четвер травня. Усі на знак сили єдності одягають традиційні вишиті сорочки. Хоча свято не є офіційним і доволі молоде, а втім — улюблене народне, адже сприяє культурному відродженню української нації.
Вишита сорочка — унікальний код українського етносу із зашифрованими оберегами та знаками.

А чи знали ви, що означають основні кольори вишиванок? Чорний уособлює багатство та достаток, а червоний — любов до людини, життя, енергію сонця, радість. Білий вважається оберегом від лиха, а жовтий — символом добробуту. Зелений — колір жіночий й усього живого. Насамкінець, синій — звільнення від недуг і душевний спокій.

Загалом свято виникло в Чернівцях у 2006 році, ініціаторкою якого є письменниця та журналістка Леся Воронюк. Котра будучи студенткою Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, запропонувала ідею акції. Її підтримали інші студенти та викладачі — й одяглися відповідно.

У День вишиванки Світовий конгрес українців (СКУ) запрошує українців з усього світу долучитися до флешмобу — поділитися історією власної вишитої сорочки у Facebook.

💙💛 Вишиванка — генетичний код української нації. Бережімо його!
Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар