Як правильно харчуватися в літню спеку?


Дієтолог радить прибрати з раціону продукти, які заважають повноцінно працювати нашому організму.

У літню спеку краще відмовитися від солодких напоїв, солодощів, смаженої їжі, білого хліба. Краще вживати компоти або морси з ягід, зелений чай, варені м'ясо та рибу. Про це розповіла лікарка-дієтолог Оксана Скиталінська під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

Їжа впливає на наш настрій, може знімати депресію, покращувати сон, підвищувати працездатність.

Лікарка радить прибрати з раціону продукти, які заважають повноцінно працювати нашому організму. Це всі види солодощів як рідкі – солодкі напої, нектари, так і тверді – тістечка, цукерки, білий хліб.

«Якщо на етикетках рідких напоїв написано фруктоза, глюкоза, сироп, це дуже шкідливо, це ще гірше, аніж цукор. Тому краще забрати з раціону рідкий цукор. Натомість вживайте компоти, узвари, настої різноманітних ягід. Для напою потрібно взяти скляну велику ємність, воду, кинути у склянку порізану полуницю, почавлену малинку та інші ягоди, додайте імбир, лайм. Коли випили все, можна ще раз залити водою цю ягідну суміш», - говорить лікарка.

Скиталінська радить на літо взагалі забути про ковбасні, сосисочні та паштетні вироби . Тому що там є велика кількість солі, консервантів, насиченого жиру. Це все є важким для перетравлювання, а також завантажує систему детоксикації. У старшому віці починаються тоді проблеми у вигляді каміння в жовчному міхурі, нирках, гіпертонія, атеросклероз.

«Обов’язково уникайте продуктів, які містять трансжири. Це різні види легких масел, маргарини. Цукерки з ріденькими ніжними наповнювачами. Читайте етикетки. Якщо берете пачку масла, і на ній написано, що крім вершків є частково гідрогенізований жир, чи, наприклад, є трошки рослинного жиру, не варто брати ці продукти. Тому що трансжири погіршують роботу клітин організму, вбудовуються в нервові клітини, відповідно - в нас розвивається депресія, ми погано спимо, погано приймаємо рішення, погано запам’ятовуємо», - продовжує лікарка.

Смажена їжа прискорює процеси старіння, мутації, онкозахворювання. Уникайте смаженої їжі, радить лікар..

«Варто вживати продукти, які мають протизапальні властивості: насіння льону щодня 1 чайна ложка, морська риба 1-2 рази на тиждень,не смажені, не солоні, не в глазурі горіхи – 1 жменю на день, морські водорості 2-3 рази на тиждень. Заправку до салату не робіть із соняшникової олії,бо вона містить насичені омега-6 жири, які викликають запальні процеси в організмі. Краще використовувати оливкову олію», - резюмувала Скиталінська.

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар