Дієтолог радить прибрати з раціону продукти, які заважають
повноцінно працювати нашому організму.
У літню спеку краще відмовитися від солодких напоїв,
солодощів, смаженої їжі, білого хліба. Краще вживати компоти або морси з ягід,
зелений чай, варені м'ясо та рибу. Про це розповіла лікарка-дієтолог Оксана
Скиталінська під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».
Їжа впливає на наш настрій, може знімати депресію,
покращувати сон, підвищувати працездатність.
Лікарка радить прибрати з раціону продукти, які заважають
повноцінно працювати нашому організму. Це всі види солодощів як рідкі – солодкі
напої, нектари, так і тверді – тістечка, цукерки, білий хліб.
«Якщо на етикетках рідких напоїв написано фруктоза, глюкоза,
сироп, це дуже шкідливо, це ще гірше, аніж цукор. Тому краще забрати з раціону
рідкий цукор. Натомість вживайте компоти, узвари, настої різноманітних ягід.
Для напою потрібно взяти скляну велику ємність, воду, кинути у склянку порізану
полуницю, почавлену малинку та інші ягоди, додайте імбир, лайм. Коли випили
все, можна ще раз залити водою цю ягідну суміш», - говорить лікарка.
Скиталінська радить на літо взагалі забути про ковбасні,
сосисочні та паштетні вироби . Тому що там є велика кількість солі,
консервантів, насиченого жиру. Це все є важким для перетравлювання, а також
завантажує систему детоксикації. У старшому віці починаються тоді проблеми у
вигляді каміння в жовчному міхурі, нирках, гіпертонія, атеросклероз.
«Обов’язково уникайте продуктів, які містять трансжири. Це
різні види легких масел, маргарини. Цукерки з ріденькими ніжними наповнювачами.
Читайте етикетки. Якщо берете пачку масла, і на ній написано, що крім вершків є
частково гідрогенізований жир, чи, наприклад, є трошки рослинного жиру, не
варто брати ці продукти. Тому що трансжири погіршують роботу клітин організму,
вбудовуються в нервові клітини, відповідно - в нас розвивається депресія, ми
погано спимо, погано приймаємо рішення, погано запам’ятовуємо», - продовжує
лікарка.
Смажена їжа прискорює процеси старіння, мутації,
онкозахворювання. Уникайте смаженої їжі, радить лікар..
«Варто вживати продукти, які мають протизапальні
властивості: насіння льону щодня 1 чайна ложка, морська риба 1-2 рази на
тиждень,не смажені, не солоні, не в глазурі горіхи – 1 жменю на день, морські
водорості 2-3 рази на тиждень. Заправку до салату не робіть із соняшникової
олії,бо вона містить насичені омега-6 жири, які викликають запальні процеси в
організмі. Краще використовувати оливкову олію», - резюмувала Скиталінська.
0 Коментарів:
Дописати коментар