Внаслідок дій банківських аферистів із рахунку лохвичанки зникло понад сорок тисяч гривень



Лохвицький відділ поліції ГУНП України у Полтавській області регулярно надає для оприлюднення в медіа-ресурсах інформацію про злочини та адмінпорушення, скоєні на території Лохвиччини за кожен минулий тиждень. Але за сухими цифрами статистики часом ховаються не лише деталі важких для розкриття правоохоронцями справ, а й досить повчальні для широкого загалу ситуації. Ця історія — саме з таких.
Отже, 2 червня ц.р. черговій частині Лохвицького відділу поліції місцева жителька повідомила про факт шахрайства. Саме цього дня, близько 16 години, до заявниці на мобільний телефон надійшло СМС-повідомлення, що її кредитну картку заблоковано. Жінка зателефонувала за номером, вказаним в СМС. Їй відповів нібито працівник відділу безпеки банку і повідомив, що з карткою клієнтки виникли проблеми і жінці необхідно підійти до банкомату однієї з фінансових установ, вставити картку і набрати ПІН-код. Жінка так і зробила. Результат: з рахунку потерпілої зникли понад сорок тисяч гривень…
За цим фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) були внесені відомості за частиною 1 статті 190 КК України (шахрайство). Триває досудове розслідування.
Сьогодні мобільні засоби зв’язку, Інтернет, банківські картки доступні всім — і дорослим, і дітям. Але слід пам’ятати, що ці зручні комунікаційні й фінансові механізми через недостатню грамотність користувачів та їх довірливість, несуть їм додаткові ризики, а шахраям — надають додаткові можливості. Злочинці, що масово розсилають СМС-повідомлення про надання людям “державної допомоги”, активізувалися останнім часом, і це пов’язано з початком епідемії коронавірусу.
Отож, хотілося б звернути увагу громадян на той факт, що справжні представники банків (а не самозванці), ніколи не будуть вимагати назвати їм ПІН-код вашої кредитної чи іншої картки, не змусять вас іти до банкомату і проводити якісь операції, які ви не мали наміру здійснювати з власної ініціативи.
Будь-які питання щодо ваших рахунків, відсотків за кредитом тощо, можна з’ясувати безпосередньо у відділенні банківської установи, в якій ви обслуговуєтесь, або ж отримати онлайн-консультацію на сайті банку чи зателефонувати на зазначені там номери. Можна попросити допомоги у знайомих, які більш компетентні в подібних питаннях і яким ви цілком довіряєте. Все інше — це ризик потрапити на гачок до шахраїв.
До речі, у минулому році шахраї вкрали з карток українців 362 млн грн.
Будьте пильними та обачними — не станьте легкою наживою для банківських аферистів!
Лохвиця News за інформацією, наданою Лохвицьким відділом поліції
Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар