23 вересня - Міжнародний день жестових мов


 Основна мета відзначення – підвищення обізнаності суспільства про жестові мови та посилення їх статусу. Заходи з нагоди цього свята відбулись і у Полтаві. 

Розваги для дітей та дорослих влаштували біля музичного училища імені Лисенка. Міжнародний день жестових мов ухвалено на сесії Генеральної Асамблеї Орга­нізації Об’єднаних Націй 2017 року і відзначається щороку 23 вересня, починаючи з 2018 року, розповідає голова Полтавської обласної організації УТОГ. 

Леонід Усенко, голова Полтавської обласної організації УТОГ

- У світі дуже багато країн, які святкують це. Десь близько 70 млн людей мають порушення слуху у всьому світі. У нас в УТГ на обліку стоїть 45 тисяч глухих людей. Але, ми знаємо, що набагато більше.

Пан Леонід демонструє як налаштувати комунікацію між глухими та людьми, які чують. Показує як працює "сервіс УТОГ". Безкоштовно телефонує на гарячу лінію. Через кілька секунд ми спілкуємось з перекладачкою онлайн. Вона каже, за сьогодні отримала близько 40-ка таких дзвінків. 

Потрібно комусь у лікарню, комусь у ЦНАП. Перекладач у місті 1-2, а розірватись він не може. Тому ми надаємо цю послугу.

На думку учасників організації, у Полтаві не вистачає планшетів у різних соціальних установах. Якби там користувалися послугами онлайн-перекладача, це значно полегшило б життя глухим. Олена Поліщук - директорка Полтавського будинку культури для глухих людей. 

Олена Поліщук, директорка Полтавського будинку культури для глухих людей 

- У нас є гуртки жестової мови, танців, пантоміми, користування мобільними телефонами. Особливо це старенькі люди, ветерани, яких не можуть вдома вчити їхні діти.

Наталія Адамюк досліджує лінгвістичні особливості української жестової мови, навчання української жестової мови дітей глухих та зі зниженим слухом. 

Наталія Адамюк, наукова працівниця відділу навчання жестової мови Інституту спеціальної педагогіки і психології ім. Ярмаченка НАПНУ 

- Ми запровадили у навчальну програму, у навчальні плани шкіл предмет «українська жестова мова». Вона вивчається так само як. Словесна мова. Це був перший важливий крок. Потім почалися серйозні дослідження. Перш за все, нам потрібно довести, що жестова мова – це наука.

Міжнародний День глухих відзначатимуть 27 вересня.

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар