У мед можуть додавати крохмаль, бурякову або крохмальну патоку, інвертований цукор, сахарозу – наскільки вистачить фантазії. Зібралипоради, як в побутових умовах відрізнити справжній мед від підробки.
Перевірка на тягучість. Натуральний мед не водянистий. Він має бути тягучим. Прогрійте мед приблизно до 20 градусів, помішуючи ложкою. Потім вийміть ложку і почніть її повертати: якщо він нормальної консистенції, то повинен навертатися на ложку, а не стікати. Потім подивіться, як мед буде стікати назад: він має повільно лягати гіркою, утворюючи на поверхні бульбашки.
Перевірка газетою. Капніть трохи меду на папірець (шматочок газети або туалетного паперу), папір має залишитися сухим. Якщо мед розтікся і утворив мокрий слід, значить, в ньому є вода.
Перевірка на хлібі. Ще один тест на наявність води, якої бути не має, можна провести за допомогою шматочка хліба. Його просто треба опустити в мед на 10 хвилин, після чого витягти. У натуральному якісному меді хліб має затвердіти, в підробленому ж він розм'якне.
Перевірка йодом. Для того, щоб виявити в меді домішки, розбавте трохи меду водою і додайте туди краплю йоду. Якщо рідина придбала синій колір, то в ній є крохмаль або борошно.
Перевірка дротом. Візьміть проволоку з нержавійки, розжарте на вогні (можна використовувати звичайну запальничку) і занурте її в мед. Якщо до проволоки прилипне клейка маса, то це підробка. Якщо мед натуральний, дріт залишиться чистим.
0 Коментарів:
Дописати коментар