Біологічні годинники чоловіків і жінок працюють по-різному

Чоловіки більш сприйнятливі до порушення біоритмів.
Вчені з Медичної школи Перельмана Пенсільванського університету (США) заявили про те, що циркадні ритми чоловіків і жінок працюють по-різному. Виявилося, що перші більш сприйнятливі до порушення біоритмів і більше люблять поспати після обіду, повідомляє ДТ з посиланням на Naked science.
Біоритми - це циклічні коливання інтенсивності біологічних процесів, пов'язані зі зміною дня і ночі. Вони в значній мірі відповідальні за настрій і поведінку людини, а систематичні збої циркадних ритмів можуть привести до різних захворювань.
У ході нового дослідження вчені проаналізували результати досліджень наслідків порушення циркадних ритмів у людей і експерименти на мишах. Вони намагалися з'ясувати, як такі порушення позначаються на людях різної статі і віку. Виявилося, що відмінності є і дуже суттєві.
Жінки виявилися більш стійкими до збоїв в роботі біологічного годинника, наприклад, при змінній службі або під час перельотів. Пік активності жінок, як і дітей, зазвичай випадає на першу половину дня, а у чоловіків - на вечірній час. Жінки більше сплять і проводять більше часу в фазі глибокого повільного сну, менш схильні до безсоння і занепокоєнь під час сну. Чоловіки ж більше люблять поспати після обіду.
Причину багатьох з цих відмінностей вчені побачили в материнстві - для жінок більш природно мати той же біоритм, що і у дитини, тобто ранковий і денний. Їхню стійкість до циркадних порушень можна пояснити тим, що вони змушені часто прокидатися для догляду за немовлям. При цьому дослідники повідомляють, що з віком циркадні ритми у обох статей зміщуються на ранковий час. 
Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар