Різдвяний піст: Що можна і чого не можна робити в цей період

 

 Православні християни з 28 листопада почнуть дотримуватися останнього з багатоденних постів у році - Різдвяного. Він триватиме 40 днів і завершиться 7 січня - у свято Різдва Христового. Звідси і назва.

Але варто зазначити, що насправді пост має кілька назв: Пилипівка - через те, що він починається одразу після дня пам'яті святого апостола Пилипа, а також Чотиридесятниця - через величезну тривалість.

Проте точно одне: Різдвяний піст - останній багатоденний піст у поточному році. Він не є найсуворішим, але має низку особливостей, про які важливо знати.

Історія встановлення

Перші згадки про Різдвяний піст зустрічаються з IV століття. Зокрема, про нього говорив папа Лев I (440-461 рр.): "Протягом цілого року пости так розкладено, що закон стримування приписано для всіх пір року, а саме: пост весняний буває в Чотиридесятницю, літній - у П'ятидесятницю, осінній - у 7-му, а зимовий - у 10-му місяці". Якраз зимовий зі згаданих чотирьох постів і був попередником сучасного Різдвяного посту.

Цікаво, що спочатку він тривав усього сім днів, потім - 10 і лише на Константинопольському соборі в 1166 році було затверджено всім християнам зберігати пост 40 днів перед святом Різдва Христового.

Ще пізніше Різдвяний піст отримав загальну назву в церковному статуті - Чотиридесятниця.

Важливо: він був установлений церквою для того, щоб, очистившись покаянням, молитвою і постом, а також просвітившись душею і серцем, люди могли підготуватися до святкової зустрічі Різдва Христового.

Таким чином, той, хто постить, прагне прийти до Різдва Христового, змінивши життя на краще, очистивши його від гріхів.

Крім того, цей період символізує 40-денний піст Мойсея, який, попостившись сорок днів і сорок ночей, отримав на кам'яних скрижалях накреслення словес Божих.

Чого не можна робити

За словами церковних служителів, у Різдвяний піст саме обмеження в їжі навіть є менш важливим, ніж духовне очищення. Без нього воно буде звичайною дієтою. Тому в цей період також прийнято відмовлятися від шкідливих звичок, сексу і веселощів.

Відповідно церква рекомендує не сваритися з рідними і близькими, навіть позбавити себе від гріховних думок та відмовитися від святкування будь-яких знаменних дат, вінчання чи укладення шлюбу.

Щодо їжі, то за правилами утримання Різдвяний піст є близьким до Петрового посту. Згідно з церковним уставом, у всі дні посту виключено м'ясні та молочні продукти, а також яйця.

Однак є і низка особливостей. Так, по понеділках, середах і п'ятницях у Різдвяний піст не дозволено їсти рибу, а гарячу їжу з рослинною олією можна вживати тільки після вечірньої. В інші дні (вівторок, четвер, суботу та неділю) дозволено гарячу їжу з додаванням рослинної олії.

При цьому рибу також можна їсти по суботах, неділях і в церковні свята, якщо вони припадають на вівторок і четвер.

У Святвечір правила знову змінюються: не можна їсти до першої зірки, а після її появи дозволено їсти кутю.

Крім виключення зі свого меню продуктів тваринного походження кожен, хто постує, має зменшити кількість споживаної їжі вдвічі, повністю відмовитися від стимуляційних напоїв (кава, міцний чай, алкоголь).

Меню Різдвяного посту

Таким чином, у меню Різдвяного посту є хліб і похідні від нього (наприклад, сухарі), а також крупи, овочі, фрукти і сухофрукти, гриби.

Дозволено бобові, горіхи, насіння. Із солодкого можна і цукор, і мед.

Щодо білкової та жирної їжі, то, як зазначалося, у деякі дні можна їсти рибу, морепродукти, олію.

Водночас, якщо людина хворіє, на важкій фізичній праці, похилого віку або подорожує, їй дозволено послаблення посту.

Зовсім можуть не постувати вагітні жінки та малі діти.

Джерело : https://ua.112.ua

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар