КАТОЛИЦЬКЕ РІЗДВО: ІСТОРІЯ І ТРАДИЦІЯ СВЯТА

 


У календарі вихідних днів грудня-2020 українці мають значиме свято – католицьке Різдво. Що це за день, чому він є вихідним, яка його історія та значення, розповіда 1News.

Щорічно західні християни у багатьох країнах світу святкують 25 грудня Різдво Христове.

З 2017 року український уряд включив католицьке Різдво в список офіційних державних свят. Отже, 25 грудня в Україні стало вихідним днем.

У 2020 році це свято дуже вдало припадає на п’ятницю, самий кінець робочого тижня. А це означає, що українці на честь святкування Різдва Христового за західним церковним обрядом отримують цілих три вихідних дні – з п’ятниці, 25 грудня, до неділі, 27-го числа.

Католицьке Різдво: історія і значення свята

Католицьке Різдво – це одне з найважливіших християнських свят. Воно є неперехідним і щороку відзначається в один і той же день – 25 грудня. Свято пов’язане з євангельською історією про народження у Діви Марії Сина Божого в місті Віфлеємі.

У рік народження Ісуса Христа імператор Август в Римській імперії, частиною якої були Іудея, наказав провести перепис населення. Всім жителям Іудеї було велено з’явитися в те місто, де вони народилися. Майбутні батьки Ісуса, Йосип із Дівою Марією вирушили до Віфлеєму. Через великий наплив людей Марії і Йосипу не вдалося потрапити в готель. І коли підійшов строк пологів, Марія народила сина Ісуса в печері, в якій ховали худобу від негоди.

За переказами, в момент народження Ісуса Христа на небі загорілася Віфлеємська зірка, яка вказала шлях пастухам і магам до печери, де Діва Марія народила Божественне Немовля. Вони принесли новонародженому дари і визнали в ньому Царя Божого.

Перші згадки про святкування Різдва Христового західними християнами 25 грудня відносяться до IV століття. Імовірно ця подія була приурочена до дня зимового сонцестояння, яке також символізувало відродження і початок нового життя.

Також існує версія, що Різдво Христове обчислювалася католиками, виходячи з дати свята Боговтілення або зачаття Божого Сина, яке відзначається 25 березня. Якщо додати до цього дня 9 місяців, то саме виходить дата 25 грудня.

Джерело: https://central-ua.tv

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар