Тест на коронавірус - безкоштовно чи ні?


Тести на коронавірус – чи роблять їх медики безкоштовно пацієнтам, у яких є підозра на захворювання? Який алгоритм роботи лікарів, коли людина із симптомами, схожими на COVID-19, звертається за допомогою? У чому різниця ПЛР-тестування та експрес-тесту, який можна придбати в аптеці? 
Після відрядження по роботі полтавець Сергій прокинувся із симптомами гострої респіраторної вірусної інфекції. Говорить: одразу звернувся до сімейного лікаря.
Сергій Лещенко, мав симптоми, схожі на коронавірус
- Симптоми були звичайної простуди, в принципі, навіть не дуже боліло горло. Температуру поміряв, 37,5. І була така слабкість. Я пішов до лікаря з цього приводу, запитав, що мені робити. Сказав у реєстратурі, що мені потрібно до лікаря.
У поліклініці хворого направили до так званого ізолятору – окремого кабінету, де зараз, в умовах пандемії, пацієнта віч-на-віч оглядає лікар. При цьому медик – у захисному халаті, окулярах, респіраторі. Обстежили легені, горло, діагностували ангіну. Проте, наче як для власного спокою запропонували придбати в аптеці швидкий тест на коронавірус.
Сергій Лещенко, мав симптоми, схожі на коронавірус
- Тобто, я купив його у аптеці, прийшов з ним в маніпуляційну, мені його медсестра зробила, і за 10 хвилин був результат, що тест, на щастя, негативний.
Тест коштував 360 гривень, українського виробництва. А от в аптеці 3-ої міської клінічної поліклініки – китайські, за 330.  
- Часто купують взагалі?
- Ні, нечасто. Більше лише цікавляться, запитують.
Завідувачка амбулаторією сімейної медицини Ірина Ткаченко стверджує: лікар не мав права «відправляти» пацієнта до аптеки. 
Ірина Ткаченко, завідувачка амбулаторією сімейної медицини
- Якщо приходить така людина і має ознаки коронавірусної хвороби, вона підлягає тестуванню обов’язково в той же день, але це проводиться безкоштовно. 
Медик говорить: всі українські лікарі діють згідно з 772-ою постановою Міністерства охорони здоров'я, згідно з якою хворим із симптомами, схожими на COVID-19, обов'язково роблять безкоштовні ПЛР-тести. При цьому зразки для дослідження беруть з носової та ротової порожнини людини. Найчастіше це роблять спеціальні бригади, що приїздять до пацієнтів додому. 
Ірина Ткаченко, завідувачка амбулаторією сімейної медицини
- Звісно, ПЛР-тестів ви не знайдете в аптечній мережі. Сам хворий не може зробити собі мазочки. Це спеціалізовано навчена бригада мобільна, працює на базі 3-ої міської клінічної лікарні, робить такий забір.
Результат ПЛР-тестування готовий за 1-2 доби. ПЛР-тести точніші, ніж експрес-тести з аптеки, при яких кров на аналіз беруть із пальця людини. Останні виявляють в організмі людини не сам вірус, а антитіла, які виробляються для боротьби з ним.
Також нині безкоштовно тестують пацієнтів із діагнозом «пневмонія», медичних працівників, людей, які точно контактували із хворими на коронавірус. 
Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар