Кальянні - під забороною, чи ні?

Кальянні заклади в умовах карантину. Медики говорять: небезпека заразитись будь-якою інфекційною хворобою, що передається повітряно-крапельним шляхом, при курінні кальяну – реальна. А головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко не рекомендував місцевим органам дозволяти роботу кальянних. Тож чи можна та чи безпечно курити кальяни у закладах Полтави, розкажемо зараз.
З п'ятого червня в Україні рестораторам дозволили приймати відвідувачів всередині закладів громадського харчування. До цього ж дозволяли лише на літніх майданчиках. А от щодо кальянних, 29 травня у Полтаві члени міської комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняли рішення заборонити роботу кальянних закладів. При цьому керувались рекомендаціями головного санітарного лікаря України. 
Сергій Венгер, директор Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами
- Рекомендації головного державного санітарного лікаря України щодо діяльності об’єктів торгівельного обслуговування населення та дотримання у них санітарно-гігієнічних вимог – заборонити роботу кальянних та закладів, які надають кальянні послуги під час карантину.
Лікарка-інфекціоністка Тетяна Коваль пояснила, що є підгрунтям таких пересторог.
Тетяна Коваль, лікар-інфекціоніст
- Стосовно кальяну, можна сказати, що певна небезпека існує щодо інфікування, тому що, незважаючи навіть на те, що в закладах можуть використовувати індивідуальні мундштуки, залишається ризик того, що може бути інфікування через трубку, яка все-одно спільна. Вона у спільному користуванні.
Крім того, виявляється, можна захворіти на коронавірус чи будь-яку іншу інфекційну хворобу через клуби диму, який летить і до інших відвідувачів кальянної.
Тетяна Коваль, лікар-інфекціоніст
- Навіть ряд країн, наприклад, як Катар, Кувейт, в яких ця культура історична і дуже поширена, вони відмовились, на даний момент заборонили використання кальяну.
Полтавець Сергій говорить: ця небезпека перебільшена. Каже, особисто бачив, як працівники закладу дезінфікують силіконові трубки кальяну.
Сергій, відвідувач кальянної
- Ні, не боїмося. На це – кілька причин. По-перше, це дезінфекція самого кальяну, яку роблять у даному закладі. Як мінімум, це одноразові шланги, які використовуються один раз. Тобто, одна людина через них покурила, їх викидають і вже приносять людям чистий стерилізований кальян.
Із п'ятого червня кальянні в області можуть працювати цілком легально, розповів голова Полтавської обласної держадміністрації Олег Синєгубов. Таке рішення у Полтаві прийняли напередодні.
Олег Синєгубов, голова Полтавської ОДА
- Дозволили, тому що додаткові консультації та ситуація, яку ми зараз маємо на Полтавщині, дозволяє нам казати про те, що за умови дотримання всіх необхідних санітарних вимог ці заклади мають можливість працювати.
Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар