Ніч на Івана Купала: традиції та обряди свята

У ніч з 6 на 7 липня відзначають свято Івана Купала. День Івана Купала почали святкувати ще в язичницькі часи, до прийняття християнства в Київській Русі в 988 році. Ніч на Івана Купала завжди вважалася магічною. Люди вірили, що на Івана Купала духи землі, води і вогню говорять з людьми і це може як нашкодити, так і дати людині невичерпні сили і прихильність природи.
Спочатку цей день був присвячений язичницькому богу Купалі. Але після християнізації Київської Русі назва цього дня доповнилося ім’ям Іоанна Хрестителя (Предтечі), день народження якого збігався з купальським святом. День Івана Купала раніше припадав на день літнього сонцестояння і випадав на 24 червня. Після введення нового стилю літочислення дата пересунулася на 7 липня.
Саме в цей день свято відзначають і в наш час. Свято Івана Купала відзначають не тільки в Україні, але також у Польщі, Білорусії, Росії та країнах Прибалтики. Івана Купала вважається днем молоді та кохання. Згідно з легендою, в цю ніч грали весілля Купала та Марени, що символізувало поєднання двох стихій – води і вогню, чоловічого і жіночого начал. З давніх-давен день Івана Купала був пов’язаний з різними ритуалами, обрядами, традиціями і повір’ями. Традиції та обряди на Купала Наші предки вважали, що багаття – це сонце-ембріон в утробі матері. Відтак у Купальську ніч прийнято стрибати через вогнище. Спочатку через вогнище стрибали найстарші хлопці, потім – попарно, хлопець з дівчиною. Існують прикмети, пов’язані з цим: якщо парубок найвище стрибнув – буде гарний урожай у його сім’ї, вскочить у полум’я – чекай біди, юнак з дівчиною вдало перестрибнуть багаття – вони неодмінно одружаться. Коли забави стихають, люди запалюють свічки від вогнища на заготовлених заздалегідь кошиках-віночках і йдуть до річки, щоб пустити їх водою і таким чином вшанувати предків.
Ввечері 6 липня незаміжні дівчата ворожать на нареченого: вони плетуть вінки, кидають у воду, а хлопці їх згодом дістають. Чий вінок молодий парубок дістане – та дівчина змушена буде поцілуватися з ним і бути у парі весь вечір. У свято необхідно зробити вінок з польових трав і квітів. За традицією, в нього потрібно вплести лопух, братків, ведмеже вушко, богородскую траву. У вінок також треба вставити запалену свічку, пустити його з води і спостерігати, що буде відбуватися далі: Якщо вінок швидко тоне – це означає, що весілля в цьому році дівчині не варто очікувати; Якщо свічка у вінку гасне, значить, суджений розлюбив; Якщо вінок запливає далі інших, те і дівчина буде щасливіше всіх, хто бере участь у ворожінні; Якщо вінок пристав до берега – поганий знак: бажане не збудеться, якщо ж навпаки, вінок пливе далеко і швидко, то варто чекати щастя і любові. Свято триває всю ніч, і найцікавіше те, що такі новоспечені молодята згодом і одружувалися.
Існує повір’я про цвіт папороті, котрий нібито з’являється в купальську ніч. За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить найкоротшої у році ночі під Івана Купала. Здобути цю квітку досить важко, оскільки її береже від людей нечиста сила. Вважалося, що опівночі цвіт папороті з’являється тільки на декілька секунд і одразу ж зникає. У того, хто знайде чаклунську рослину, збудуться всі бажання, він буде щасливим, здоровим і багатим. За даними сучасних дослідників, повір’я про цвіт папороті могла породити цікава особливість папоротевої рослини «страусове перо звичайне» (Matteuccia struthiopteris); спороносні листки (спорофіли) цієї папороті виділяють особливу ефірну олію, що може випромінювати слабке світло. Звичаї на Івана Купала, пов’язані з водою Після прийняття християнства до святкових традицій додався обряд купання. На Івана Купала у церкви відзначають день народження Іоанна Предтечі, який хрестив Ісуса Христа в Йордані. Тому вважалося, що води річок і святих джерел в свято мають здатність не тільки очищати тіло, але і душу. Люди на Івана Купала з самого ранку вирушали до водойм або в баню, плескалися в річках в день перед святом, і в Купальську ніч. Також цілющими властивостями наділялася ранкова роса. Нею вмивалися, щоб зберегти красу і здоров’я. За народним повір’ями, купатися у водоймах можна було тільки з 7 липня. У цей період з річок виходить вся нечисть, і Купала захищає воду до самого Ільїна дня (2 серпня).
Що не можна робити на Івана Купала?Здавна вважалося, що на Івана Купала прокидається всяка лісова нечисть, тому в цю ніч не можна спати. Крім сну, є й інші заборони. 
У ніч з 6 на 7 липня від води слід триматися подалі вагітним, дітям та старим. Водяна нечисть може нашкодити слабким організмам цих людей. Щоб родина не збідніла, її членам на Івана Купала краще нічого не віддавати, не продавати і не позичати. 
А якщо людина знайде на дорозі гроші – навіть велику суму – їй ні в якому разі не можна їх брати. Жінкам не можна відзначити Івана Купала і не побувати біля вечірнього багаття – так роблять тільки відьми. 
Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар