ЯК ЗМІНИТИ ВИБОРЧУ АДРЕСУ НА МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ — 2020



  Виборчий кодекс України закріпив можливість зміни виборчої адреси без зміни місця реєстрації – це дозволяє значній частині виборців проголосувати за місцем фактичного проживання. У свою чергу, Центральна виборча комісія своєю постановою № 88 від 18 травня 2020 року затвердила порядок зміни виборчої адреси.
🏠Виборчою адресою особи є адреса, за якою зареєстровано її місце проживання. Водночас Виборчий кодекс дозволяє „прив'язати” виборчу адресу виборця не лише до зареєстрованого місця проживання, а й до фактичного місця проживання.
✅Так, раніше виборчу адресу можна було змінити, лише змінивши місце реєстрації, що позбавляло значну кількість виборців можливості проголосувати на виборах, і тимчасова зміна місця голосування на місцевих виборах відсутня. Тепер кожен виборець незалежно від того, де зареєстроване його місце проживання, може закріпити своє фактичне місце проживання як виборчу адресу у Державному реєстрі виборців. 
✅Ця процедура  створить громадянам України можливість голосувати у тих територіальних громадах, де вони фактично проживають. Особливої актуальності набуває це право напередодні місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня 2020 року. 
✍️Щоб змінити виборчу адресу, виборцям, які фактично проживають на території Лохвицького району, але мають місце реєстрації поза межами району, потрібно звернутись до відділу ведення Державного реєстру виборців Лохвицької райдержадміністрації за адресою: м.Лохвиця, вул.Перемоги, 1, кімната 38 (в період карантину вхід з двору).
👨‍🏫Які документи потрібно подавати?
Насамперед потрібно пред'явити паспорт – документ, що посвідчує особу та підтверджує, що особа є громадянином України або тимчасове посвідчення громадянина України.
Форму заяви про зміну виборчої адреси можна знайти як на сайті Державного реєстру виборців чи Центральної виборчої комісії, так і в приміщенні відділу ведення Реєстру. До заяви необхідно додати документи, які підтверджують, що виборець фактично проживає за вказаною у заяві адресою. Це може бути копія одного із таких документів:
• договір оренди житла, на підставі якого виборець проживає за відповідною адресою;
• документ, який засвідчує здійснення виборцем підприємницької діяльності за відповідною адресою, виданий органом державної влади чи органом місцевого самоврядування. Наприклад, виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань тощо;
• документ, який підтверджує право власності на житло за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою. Наприклад, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, свідоцтво про право власності на нерухоме майно, свідоцтво про право на спадщину, договір купівлі-продажу, договір дарування, договір міни тощо;
• довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
• документ, що засвідчує здійснення виборцем догляду за особою, місце проживання якої зареєстроване за відповідною виборчою адресою. Наприклад, рішення органу соціального захисту населення про призначення щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею тощо;
• документ, що засвідчує перебування виборця у шлюбі або у родинних відносинах із особою, місце проживання якої зареєстроване за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою. Наприклад, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження, судове рішення про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами тощо.

👉Подати заяву про зміну виборчої адреси можна:
1) особисто, відвідавши відділ ведення Реєстру виборців;
2) через уповноважену особу – для цього потрібна нотаріально посвідчена довіреність;
3) подати заяву онлайн на сайті Державного реєстру виборців або ж на сайті Центральної виборчої комісії з використанням цифрового електронного підпису. Для подання заяви онлайн, необхідно заповнити електронну форму, розміщену, зокрема, на сайті ЦВК. Копії документів, що підтверджують фактичне проживання виборця, потрібно подати у файлах формату JPEG (*.jpg) або PDF (*.pdf), загальний розмір якого/яких не повинен перевищувати 5 мегабайтів. Про подання заяви в електронній формі на вказану виборцем адресу електронної пошти надсилається відповідне повідомлення. Завдяки цьому електронному сервісу виборці зможуть змінити виборчу адресу у зручний час і спосіб. Повідомлення про внесення до Реєстру  “нової” виборчої адреси надсилається виборцю на адресу електронної пошти, зазначену в онлайн-заяві. Навіть якщо виборець подавав заяву особисто чи через представника, він також може отримати повідомлення на електронну пошту, якщо зазначить про це у заяві.
⏳Заява розглядатиметься відділом ведення Реєстру не пізніше п'ятнадцяти днів від дня її отримання. У разі виявлення недоліків виборцям надаватиметься можливість для їх усунення, що не вважатиметься подачею нової заяви та не позбавлятиме виборців відповідного права у зв'язку із можливим пропуском строків.
⏰Нові правила зміни виборчої адреси вступили в дію 1 липня 2020 року. Виборчу адресу можна змінювати лише до п'ятого дня виборчого процесу, тобто з 1 липня 2020 року до 9 вересня 2020 року  кожен виборець зможе змінити виборчу адресу та проголосувати вже за новою виборчою адресою на місцевих виборах 25 жовтня цього року.
📦Які обмеження існують щодо зміни виборчої адреси?
Зміна виборчої адреси можлива лише в міжвиборчий період не пізніше ніж на 5-тий день з початку виборчого періоду а під час виборчого процесу заборонена, але і повторно змінити виборчу адресу можна лише через 180 днів.
Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар